Crie'nain

Från Wikipedia Mundana
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel innehåller husregler och miljöer som kanske inte nödvändigtvis stämmer överens med de officiellt utgivna modulerna från NeoGames.

Sanarialliansen har en större mängd traditioner och riter som man lägger stor vikt vid. De flesta av dessa ställer höga krav både på fysisk och psykisk förmåga. Crie'nain är inget undantag. Det är en hård sport som utövas främst av Thism och Sanari, och en av de få icke-våldsbaserade aktiviteter som Thism anser vara intressant. Sanari ser sporten som ett mått på individers förmåga att fungera i grupp men även som en stor personlig merit, och vid akademierna i Halea Teren och Cenyan Tenev Coron är lagets spelare högt ansedda. Prestigen är stor i matcherna mellan de olika akademierna, vilket ofta brukar leda till hätska tongångar mellan studenterna vid rivaliserande akademier. Alverna i Sanarialliansen ser framgång som ett mått på styrka och makt. Man är därför väldigt vinstfixerad då man vill se resultat, och detta har lett till att sporten utvecklats mycket taktikmässigt.

Regler[redigera]

Planen är 130 fot lång och 50 fot bred. Den är indelad i två zoner. Vardera laget har fyra spelare på planen. En match består av fem delar, först till fem mål vinner en del. Passningar över mittlinjen är inte tillåtna. Man måste hålla i racket med båda händerna, utom när man ska skjuta eller täcka. Tacklingar tillåts, men slag med racket resulterar i straffåtgärder. Endast tre av spelarna i laget får befinna sig i offensiv zon samtidigt. Bollen måste dribblas när man rör sig med bollen, annars går bollen över till motståndaren. Bollen är 4 tum i diameter och är tillverkad av en hård metallkula som är inlindad i ett tjockt lager tyg. En enväldig domare dömer matchen. Denne sitter på en hög stol vid mittlinjen på höger sida av banan (dvs den sida som bortalaget har sin avbytarbänk på). Byten får endast göras när spelet bryts, exempelvis vid mål, paus eller då bollen kommit utanför banan. Målet är 4 fot brett och drygt 2 fot högt. Det är vanligtvis gjort i trä. Straff utdöms vid uppenbara påhopp i offensiv zon. Straffen läggs 100 fot från mål mot öppet mål. Samtliga spelare utom straffläggaren skall befinna sig utanför spel planen då straffen läggs, i annat fall måste straffen göras om. Ingen spelare, försvare eller anfallare får befinna sig inom tre fots radie av målet. Om en spelare skulle bli intacklad i denna zon underkänns eventuella mål för anfallande lag och försvarande lag riskerar att få en straff mot sig.[1]

  1. http://www.drunok.org/old/svenska/arkiv/crienain.html