Kategori:Det vita klostret

Från Wikipedia Mundana
Hoppa till: navigering, sök

Det vita klostret är en av de starkaste religionerna i Damarien vid sidan av Daakkyrkan och Hedendomen. Religionens lära är centrerad kring tillbedjan av och inre balans mellan de fem vindarna. Klostrets anhängare är uppdelade i munkar av båda könen uppdelade i fem ringar och utanför klostren lekmän, så kallade skydslingar. Klostrets huvudort och heligaste plats är det vita klostret, en borg av vit sten belägen i östra Damarien.

De fem vindarna är mystiska väsen som genomsyrar universum. Munkarna hävdar att man måste uppnå balans mellan de fem för att kunna nå upplysning och enighet med vindarna. Deras namn är Västan, som symboliserar glädje och passion, Sunnan, som symboliserar kärlek och omtanke, Östan, som står för sorg och rädsla och Nordan, som står för vrede och hat. Den femte vinden är Hjärtats vind som symboliserar det mystiska och andliga.

Enligt klostrets mytologi grundades religionen av mystikern och hjälten Esha Nea, vindmästaren, som levde för mer än femtusen år sedan i vad som numera är Asharien. I samband med det fjärde stora kriget mellan alver och dvärgar förstördes många vindkloster och munkarna gick i exil till vad som senare skulle bli Damarien.

Det vita klostret är starkast i östra och delar av norra Damarien. Religionen är relativt fredlig, men har väldigt mycket inflytande i vissa områden, där de i praktiken styr som länsherrar över omvända bönder, så kallade skyddslingar. De har även rätt stora militära resurser, som de kunnat behålla genom att helhjärtat stödja den paranoide Thamas regim i utbyte mot att lämnas i fred av denne. Många damarier är rädda för Det vita klostret, då det sägs att de har kopplingar till de allmänt hatade och fruktade alverna i Järvskogen och Sunari, att de ägnar sig åt människooffer, låg bakom Helmslakten och att de i själva verket styr landets makthavare.

Kriget mellan kristallordern och Det vita klostret har hållit på så länge någon kan minnas och var gammalt redan när Damarien grundades. Vem som har haft övertaget har växlat många gånger genom årtusendena, men ingen har någonsin lyckats utplåna den andre och kriget har alltid återkommit. Många antar att det helt enkelt är en vanlig religiös konflikt, kanske underblåst av adelsmän som vill rikta folkets vrede mot andra än makthavarna, men andra misstänker att det kan finnas betydligt mer komplexa och dolda motiv bakom kriget.[1]


Vindar fem kom hör min bön[redigera]

(Traditionell folksång bland anhängarna till Det vita klostret)

"I.

"Vindar fem kom hör min bön

Jämvikt är den enda lön

Som jag söker i er famn.

Låt mig hylla era namn."


II.

"Hör ni västanvindens sång?

Han är skön som dan’ är lång.

Från hans glädje och passion

Får vi kraft att följa tron."


III.

"Hör ni sunnanvindens spel?

Hon förlåter alla fel

Från din födsel till din grav

Hon dig älskar utan krav."


IV.

"Östanvindens melodi,

Den är hemsk att varsebli

För hon alla sorger vet.

Och hon lär oss vaksamhet."


V.

"Hör ni nordanvindens vrål?

Vreden hans är skarp som stål.

Han ger styrka, kraft och mod,

Vadar i de ondas blod."


VI.

"Hjärtats vind är tyst men vis.

Genom själen drar dess bris

Den är kunskap och balans

Runt den står en helig glans."


VII.

"Vindar fem kom hör min bön

Jämvikt är den enda lön

Som jag söker i er famn.

Låt mig hylla era namn."

  1. http://www.rollspel.nu/forum/ubbthreads.php/posts/632812.html

Den här kategorin innehåller just nu inga sidor eller filer.