Västerns Torn

Från Wikipedia Mundana
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel innehåller husregler och miljöer som kanske inte nödvändigtvis stämmer överens med de officiellt utgivna modulerna från NeoGames.

'De trettons råd' är en brokig samling trollkarlar. Rådet inkorporerar rester av Domara Tashar, det forna Akpilos magikersällskap, såväl som återstoden av Sekhmets Cirkel, ett gäng zhaniska häxmästare som en gång styrde Mûhad och var högst delaktiga i Edrons undergång. Liksom Tia'shi Tarivei verkar De trettons råd vara fiender med den allians av drakar som förstörde Edron. Här är anledningen både uppenbar och motsägelsefull - i själva verket vill De trettons råd nämnligen undvika och bekämpa Mörkret, precis som drakarna. Motsättningen tycks snarare gälla metoderna, eller så är alltihop ett synnerligen beklagligt missförstånd. De trettons råds agenda i övrigt är sannolikt mycket komplex, men den återstår att utforska. De verkar sträva efter att kontrollera Drömriket och Västlanden, och genom sin halvt om halvt allierade mortuachdrake Syantecaran åtnjuter de redan ansenligt inflytande i det västliga landet Ansale-Idon. De härskar öppet över nästintill avfolkade delar av det forna edronitiska riket - DarasgataCai och De vittrade öarna nordöst om Tarhai. Högsätet, 'Västerns torn', tycks vara ingenting mindre än den enda återstående tornspiran av Akpilos huvudstad Votan-Abor, som sticker upp ur Blå havet. Liksom Tia'shi Tariveis torn är det en drömsk, magisk plats där ingenting riktigt verkar förhålla sig som i den fysiska världen - kanske ligger den rentav på andeplanet, i drömriket eller på något annat existensplan. Det är iallafall en knutpunkt mellan otaliga magiska flöden.

De tretton tronerna[redigera]

Rådet har väldigt gamla anor och en mystisk struktur där varje medlem tillskrivs en specifik funktion. Faller något bort ersätts den genast av en ny, allt för att replikera de tusentals år gamla förhållandena i Domara Tashar. Man har flera gånger försökt värva Kraden Nanórgona, den störste västerländska magikern genom tiderna, men denne har alltid nekat. Det var De trettons råd som återbördade hans kropp och själ till livet efter årtusenden i dvala, men inte ens det tycks göra honom märkbart intresserad. Nanórgona går sin egen väg, jagad av hela drakalliansen. [1]

Dödstronens Herre[redigera]

Gebashan mür-Salafaion

Rådets ordförande och överste beslutsfattare. Har traditionellt sett varit den absolut mäktigaste individen, politiskt som magiskt, i rådet. Innehades senast av sanarialven Arastis fin Ermaenorá. När Arastis lämnade rådet var det för att kunna bedriva studier utan att tyngas av ansvaret som ordförandeposten medförde.

Gebashan mür-Salafaion var den som valdes in efter Arastis. Dödshärskaren från De Vittrade Öarna blev ett viktigt tillägg till rådet, som inte haft en så mäktig magiker i sina led sedan Nanórgona själv. Gebashan har nu haft platsen som Dödstronens Herre i snart 400 år och har med sitt fruktansvärda intellekt gjort mycket för att främja rådets syften och närma sig existenens hemligheter.

Stillhetens Ledsagare[redigera]

Tashedrim Halshyiek mas Díenem

Ansvaret för de andra världarna (Andeplanet, den sovande världen, skuggriket, etc) har den för nuvarande äldsta rådsmedlemmen, Tashedrim Halshyiek mas Díenem. Att kroppen hans själ besitter, en skön yngling med mörka drag, inte är hans urpsrungskropp råder det inget tvivel om. Antagligen var Tashedrim en kvinna i sitt första liv, men det spelar ingen större roll. Den själ som dväljs i den spänstiga kroppen är ofattbart gammal, och har vuxit till något mer än en själ under årtusendenas gång.

Fallna Skyars Ängel[redigera]

Verashim són Salatan Nievell

Bakom det överdådiga namnet åtfinns ansvaret för rådets kapacitet till våldsamma, men dolda, aktioner. För tillfället är det Gebashans De Väntande som utgör rådets huvudsakliga råstyrka. Ängeln själv, Verashim són Salatan Nievell, bidrar med väktare och vandöda för att skapa små slagstyrkor som kan krossa det mesta.

Ett typiskt militäruppdrag leds av Verashim själv, och innefattar ett fåtal (3-10) ytterst kompetenta, övernaturliga krigare vars sanna identitet (vandöda, automotoner, magiska varelser) döljs av sinnrika förklädnader. Huvudsakligen handlar sådana uppdrag om rena mord, och även om vissa personer som behöver röjas ur vägen kan tas om hand om av enskilda lönnmördare, har rådet ofta betydligt mäktigare motståndare som kräver rejäl vapenmakt för att tuktas.

Skuggtalaren[redigera]

Eresai Vi-ashrek Reum

Eresai är namnet på den mystiska skuggtalaren. Skuggtalaren har traditionellt varit en hedersplats som getts till den dåvarande ledaren för det ursprungligen Akpiliska magikersällskapet Domara Tashar. Domara Tashar har inte den makt de en gång hade, och är en mindre maktfraktion på Mundana. Eresais arbetsuppgifter handlar mest om att vaka över de urgamla skrifter som Domara Tashar har samlat på sig, och se till att de enorma kunskaper som skrifterna innehåller kommer Rådet väl till pass. Dessutom har Eresai de senaste trehundra åren ägnat mycket tid åt att utöka Domara Tashars (och därmed rådets) skriftsamlingar.

De resterande magikerna i Domara Tashar fungerar nu som rådets bibliotekarier i Darasgata i Edron, och rådet använder Domara Tashars gamla bibliotek som sitt eget. Samarbetet har fungerat utmärkt.

Cirkelns svärd[redigera]

Arotar

Fordom hade rådet tillgång till avsevärda truppstyrkor, och även om dessa nu inte är i närheten av vad de var för kring 2000 år sedan finns det legoknektar att hyra och tjänster att använda som kan ge rådet ett visst militärt inflytande.

Den översta ledaren för rådets militära styrkor har i tusentals år varit den legendomspunne Arotar från Radh-Kamra. Han hämtades från sin grav efter att han tillfogats flera svåra sår i Okrana och slutligen kollapsat. Folket var då fast förvissade om hans död, och med rådets hjälp förblev det så. Arotar håller sig ständigt undan de maktänglar (främst Sarbatiel) som tvingade honom att angripa Okrana och som i slutändan krossade Radh-Kamra.

Viskningarnas Furste[redigera]

Chegaran ir'Arona Anrayem

Rådet har ett stort behov av information, och därmed av kunskapare. Viskningarnas Furste är den som ser till att rådet har ett stort och fungerande kontaktnät. För nuvarande är det den Ebhronitiske skototropikern Chegaran som är överst i rådets kunskapsnätverks struktur.

Vävaren[redigera]

Dessime Karaion Dua'thur

Enligt rådets gamla doktrin är ödet och ödesväven begrepp som man måste ta stor hänsyn till i all aktivitet. Vävaren är den som ser till att aktioner sker på lyckosamma data, att viktiga, determinerade händelser förutspås i god tid, och i största allmänhet är i kontakt med ödet och allt som hör där till.

Vävaren före Dessime Karaion var den urgamla Radh-Kamriske sagitauren As'tsari. As'tsari förutspådde Dessims födsel, tog själv hand om hennes uppfostran och placerade henne på Vävarens tron. Dessime föddes exakt 300 år före den stundande peripetin, med flertalet märkliga förmågor. Hon sägs vara den mäktigaste vävaren sedan rådet bildades, och har en själ av en drakes rang.

Det Bländande Ljuset[redigera]

Otillsatt

Ursprungligen var Ljusets Tron reserverad för en utvald medlem ur kunskaps- och magiorden Själens Ljus. I och med Själens Ljus undergång fanns det inte längre någon som besatt de uråldriga och häpnadsväckande krafter som gjorde Ljusets Själ till en av rådets viktigaste allierade. Sedan dess har Ljusets Tron stått tom.

Betvingaren[redigera]

Chuanré Tiabis Genradel

Fordom i Radh-Kamra och däromkring avgjordes ofta dispyter medels duell. Ju mäktigare parter mellan vilka dyspyten förelåg desto skickligare duellanter behövdes alltså anskaffas. Detta behov av skickliga duellanter skapade en stor kultur av duellerande, olika skolor lärde ut olika tekniker och skickliga duellanter tog ut enorma solder.

Till slut hade duellantkulturen vuxit sig så stor att duellerandet hade en viktig roll i samhällets kultur. Namnkunniga duellanter sågs som högre och bättre än vanliga män. Rådets dedikerade duellant behövde alltså vara en av Radh-Kamras absolut skickligaste duellanter. Den person som satt på Betvingarens Tron var alltså inte bara en simpel duellant, utan en av de absolut högst ansedda ur ett samhällsskikt som respekterades och beundrades av hög som låg i det Radh-Kamriska samhället.

Idag fyller Betvingaren en mindre roll, men har formellt sett plikten att sköta (eller eventuellt delegera) de dueller som rådet kan tänkas utmanas på. Till följd av Chuanrés närmst oöverträffade kompetens vad gäller strider och stridsmagi får hon även ta del av vissa av rådets väpnade aktioner.

  1. http://www.rollspel.nu/forum/ubbthreads.php/posts/362616/Nekromastodont%20(F%C3%B6rl%C3%A5t,%20f%C3%B6r.html#Post362616