Kategori:Vandöda

Från Wikipedia Mundana
(Omdirigerad från Vandöda)
Hoppa till: navigering, sök

Lik som fyllts med nekromantisk energi. Vandöda är kroppar som ingjutits med dödens kraft och därför kan gå och röra på sig efter deras skapares vilja. Det finns fyra olika typer av vandöda, dock så kan en vandöd ibland tillhöra två grupper samtidigt. En vandöd kan dock aldrig vara högre och lägre samtidigt av förståeliga skäl.

Typer av vandöda[redigera]

Lägre Vandöda[redigera]

Se även artikeln om Lägre vandöda.

Vandöda som saknar en själ och som endast besitter djuriska instinkter går under beteckningen Lägre Vandöda. De saknar förmågan till eget tänkande och kan inte lära sig nya saker. Den enda 'intelligens' de besitter är det spår av sig själv som varje Nekromantiker lämnar i ett lik när de reanimerar dem.

Elementarvandöda[redigera]

Se även artikeln om Elementarvandöda.

Kraden Nanorgona var den förste som lyckades lösa upp en elementalvarelses kraft och ingjuta denna i en vandöd för att skapa en elementalvandöd. Detta ger den vandöde krafter från elementalens aspekter såväl som från reanimationen. Elementalvandöda är lägre vandöda i den mån att de saknar en själ.

Unika Vandöda[redigera]

Se även artikeln om Unika vandöda.

Vandöda som skapats med hjälp av Avgrunden kallas Unika Vandöda. De har inte enbart Nekrotropisk utan även Daimotropisk energi i sina kroppar vilket ger dem underliga attribut. Alla Unika vandöda har sin egna process som man måste lära sig, och därför kallas de även för 'Unika Vandöda'. En Unik vandöd kan ha en ande eller demon bunden till sig och kan därför vara både lägre och högre.

Högre Vandöda[redigera]

Se även artikeln om Högre vandöda.

Dessa vandöda är besjälade och kan agera fritt. De måste fortfarande lyda sin skapare eller de personer som skaparen befaller dem att lyda, men de kan agera självständigt och kan lära sig nya saker och färdigheter precis som i livet. Många nekromantiker strävar efter att bli en högre vandöd för att kunna leva genom evigheten, men de flesta dör strävandes.

Skapelseprocess[Husregel][redigera]

Nedan följer ett system för att skapa vandöda.

Rang[redigera]

Med rang menas den mängd energier som strömmar genom den vandöde. De nekrotropiska energierna binds i kroppen genom en alkemisk process och knyts till den större delen av ryggraden, och det är härifrån energierna strömmar ut i kroppen. Det är dessa energier som gör att den vandöde kan röra sig och agera, och likaså ger de magisk syn och hörsel även om kroppen saknar både ögon och öron. Energierna håller samman kroppen, och när kroppen blir skadad förlorar energierna sin styrka. Det enda sättet att tillintetgöra en vandöd är att sarga dess kropp så mycket att energierna inte längre kan löpa genom den. Således är hugg och krossvapen bäst lämpade när man vill tillintetgöra vandöda. Stickvapen är nästintill verkningslösa då vandöda sällan har några vitala organ.

Med de nekrotropiska energierna följer även något som kan kallas ett medvetande. Det är dock närmare djurens instinktiva intelligens än en besjälad varelses logiska tänkande. Medvetandet misstänks härstamma från andeplanets borttynade själar och det personliga band som nekromantikern automatiskt knyter till sina vandöda då han skapar dem.

Man kan inte skapa vandöda av hur låg rang som helst om man vill kunna ha användning av dem. Vid rang 1 hålls den vandöde knappt ihop och kan inte röra sig. Vid rang 2 kan den vandöde röra sig, men inte utföra några komplicerade handlingar, dess kropp är klumpig och fumlig. De flesta lägre vandöda är på rang 3, exempelvis skelett och zombier. De kan då förstå och agera utifrån ett flertal order och direktiv. kropparna är starkt sammanhållna av energierna och de fungerar väl som tjänare. På rang 6 eller högre börjar de vandöda få en slags djurisk list. De kan utföra handlingar som de inte blivit beordrade om, så länge det är i samspel med deras order. Exempelvis kan en grupp skelett som jagar sina fiender dela på sig och genskjuta dem. Att skapa vandöda av hög rang är både dyrt, titdskrävande och farligt.

Vandödas rang påverkar även deras attribut eftersom det är ett mått på den energi som håller dem samman och stärker dem. För varje rang får den vandöde +1T6 på STY, TÅL eller RÖR. Man kan även välja att ge den vandöde en nekrotropisk förmåga istället för denna ökning. Alla vandöda skapas med 1T6 mer i STY, TÅL och RÖR än vad deras kroppar hade i livet, men om kroppen har börjat ruttna får man tänka på detta också. Man kan även välja att öka den vandödes rang med ett (1) för att kunna animera större varelser.

Laboratorium[redigera]

Se huvudartikeln om Laboratorium.

Detta stycke är avsett för de nekromantiker som vill skapa en vandöd. Det första man måste ha är ett laboratorium, och det antal assistenter som behövs för att använda laboratoriet. Detta kan man finna i tabellen nedan. Om man bara har ett medelstort laboratorium, och vill utöka det till ett stort laboratorium, kan man göra så genom att köpa laboratorieutrustning motsvarande det stora laboratoriets kostnad (32.000 silver) minus med gamla laboratoriets kostnad (8.000 silver). Detta resulterar i att man måste betala 24.000 silver, set vill säga mellanskillnaden.

Laboratorium Beskrivning Labbmodifikation Assistenter Pris
Primitivt Mycket litet ±0 Inga Ca 125 silver.
Mycket litet Ryms i en kista -Ob1T6 Inga Ca 500 silver.
Litet Ryms på en bänk -Ob2T6 Inga Ca 2 000 silver.
Medelstort Ett rum (ca 10 m²) -Ob3T6 1 st Ca 8 000 silver.
Stort Två rum (ca 20 m²) -Ob4T6 2 st Ca 32 000 silver.
Mycket stort Fyra rum (ca 40 m²) -Ob5T6 3 st Ca 128 000 silver.
Extremt stort Åtta rum (ca 80 m²) -Ob6T6 4 st Ca 512 000 silver.
Och så vidare...

För att skapa en vandöd måste man ha ett laboratorium. Anledningen till att det krävs ett mindre antal assistenter för att hantera laboratoriet för att skapa vandöda än för att utföra andra alkemiska processer är att en stor del av processen involverar nekromanti, och därför inte kräver några alkemister. Den som styr processen behöver dock inte vara magikunnig, utan kan använda kongelerade filament. Detta blir dock vanligtvis väldigt dyrt då det krävs lika många nekrotropiska filament som den vandödes rang. Många nekromantiker använder en kombination av kongelerade och alstrade filament. Observera att assistenterna inte behöver vara kunniga inom vare sig nekromanti eller några av de alkemiska processerna.

Förruttnelse[redigera]

Nästa sak man måste införskaffa är ett lämpligt lik eller offer att skapa den vandöde av. Ibland krävs det även ett antal alkemiska preparat för att skapa en viss typ av vandöda. Det är nu dessa måste införskaffas. Ifall nekromantikern endast tänker skapa en vandöd av låg rang behöver han oftast inte tänka på likets kvalité då den ändå inte kommer att överleva så länge, men om man tänker skapa vandöda av hög rang bör man se till att ha ett färskt lik. För lägre vandöda duger kyrkogårdar och slagfält som platser att söka efter lik på. För högre vandöda är det bättre om man dödar en slav eller fånge, och direkt sätter igång med reanimationen för att slippa förruttnelseprocessen.

Förruttnelsestadium** Svårighetsmodifikation*
Lik varit dött i mer än ett dygn. +Ob1T6
Lik varit dött i mer än en vecka. +Ob2T6.
Lik varit dött i mer än en månad. +Ob3T6
Lik varit dött i mer än ett år. +Ob4T6
Lik varit dött i mer än ett decennium. +Ob5T6
Lik varit dött i mer än 100 år. +Ob6T6
*Modifikationerna är ej kumultiva.
**Dessa modifikationer modifieras vidare med nästa tabell.
Övriga faktorer** Svårighetsmodifikation*
Lik varit balsamerat. -Ob2T6
Lik legat i vinterklimat. Ingen förruttnelse.
Lik legat nedsänkt i myr. -Ob5T6
Lik legat i ökensand/hög och torr hetta. -Ob5T6
Lik legat nedsänkt i kallt vatten (max +2 grader) -Ob4T6
Lik legat i svalt klimat. -Ob1T6
Lik legat i varmt och fuktigt klimat +Ob2T6
*Modifikationerna är ej kumultiva.
**Dessa modifikationer modifierar endast den föregående tabellen. Det kan inte bli lättare att reanimera vandöda med dessa modifikationer.

Bestämma rang[redigera]

När det är dags att börja måste nekromantikern tänka ut hur han ska göra den vandöde. Han måste räkna ut vilken rang den vandöde måste vara i för att kunna bära upp kroppen, men även ifall den ska ha några nekrotropiska förmågor och därigenom måste ha en högre rang. Även modifikationer av STY, TÅL och RÖR bör planeras nu.

STY + TÅL* Obligatorisk höjning av Rang
0 - 35 Ingen
36 - 50 +1
51 - 100 +2
101 - 200 +3
201+ +4
*Värdet avser varelsens ursprungliga attribut, annan den animeras. Vandöda som saknar en stor del av sin kroppsmassa (till exempel skelett) kan halvera värdet innan man tar fram resultatet med tabellen.

Ibland vill nekromantikern animera varelser med en mycket liten kroppsmassa, till exempel en fågel. Dessa får då en bonus i RÖR för att simulera överbliven energi. Små varelser kan heller inte vara i hög rang, då de nekrotropiska energierna helt enkelt inte får plats i deras kroppar.


STY + TÅL* Maximal rang Extra RÖR**
1 - 5 2 +6
6 - 10 4 +4
11 - 12 6 +2
13 - 20 8 Ingen
21+ Obegränsad Ingen
*Värdet avser varelsens ursprungliga attribut, annan den animeras. Vandöda som saknar en stor del av sin kroppsmassa (till exempel skelett) kan halvera värdet innan man tar fram resultatet med tabellen.
**Denna bonus-RÖR läggs till den vandödes värde i RÖR direkt efter animationen.

För att animera en mänsklig kropp måste den vandöde vara av rang 3 eller mer, då den annars skulle få väldiga problem att röra sin kropp. Vi utgår under processen att den vandöde har en rang av 3 i grund. De vanligaste typerna av vandöda är skelett och zombier. Den enda regelmässiga skillnaden är att man på skelett först låter köttet multna eller fräta bort. Detta medför att den inte börjar lukta lika illa som en zombie. Nackdelen är att den får en lägre kroppsmassa och lättare blir omkullvräkt. En vandöd av rang tre (3) får höja sin STY, TÅL och RÖR med 1T6. Vill man ha mer i något av dessa måste man höja den vandödes rang med 1.

Andra saker man kan göra är att ge den vandöde en eller flera nekrotropiska förmågor. Då måste man höja dess rang med lika många steg som den nekrotropiska förmågans rang. Man måste även kunna den nekrotropiska förmågan i fråga. För att kunna utföra en alkemisk process så som 'Reanimation' måst man kunna den i samma eller högre magnitud än den vandöde du försöker skapas rang. Man kan skapa vandöda av till exempel rang fem (5), även om man inte har Reanimation av femte magnituden, men då blir det två nivåer svårare (+Ob2T6). Svårighetsökningen är mellanskillnaden. Man kan dock inte på omvänt sätt göra processen enklare genom att ha en högre magnitud av Reanimation.

Alkemiska preparat[redigera]

Se även artikeln om Alkemiska preparat.

Man behöver även ett antal alkemiska preparat för att utföra en alkemisk process. Antalet preparat är lika med den alkemiska processens magnitud. Om något preparat saknas ökar svårigheten på Alkemi-slaget med en nivå (+Ob1T6) för varje preparat som saknas. Detta gäller för alla personer som är involverade i processen.

Balsamering[redigera]

Se även artikeln om Balsameringsmetoder.

Nekromantikern kan även välja att balsamera liket för att göra det enklare att animera. Observera att det inte går att balsamera ett lik som redan börjat ruttna. Däremot kan man balsamera en slav man precis offrat för att få en svårighetsminskning på anatomi samt alkemislagen.

Balsameringsmetod Svårighetsslag (mot Anatomi)
Traditionell balsamering Ob2T6
Danarthisk balsamering Ob2T6
Mûhadinsk balsamering Ob3T6
Ravaliels härdande balsamering Ob4T6

Anatomiska modifikationer[redigera]

Se även artikeln om Anatomiska modifikationer.

Nu kan nekromantikern om han vill utföra vissa anatomiska modifikationer på liket. Han måste kunna färdigheten 'Anatomi' för att utföra dessa. Det går dock att använda 'Läkekonst' med 'Kirurgi' som specifikation, men detta blir en nivå svårare (+Ob1T6). Nekromantikern måste även ha de råmaterial som han vill använda. Exempel på anatomiska förmågor är till exempel att sy fast klor, vingar eller horn på den vandöde. Dessa modifikationer måste ske innan själva alstringsslaget då det är de nekrotropiska energierna som kommer att få de anatomiskt modifierade kroppsdelarna att fungera. Observera att man inte kan tillgodoräkna sig någon labbmodifikation för Anatomislaget. Detta beror på att detta inte är någon Alkemisk process, och därför i teorin skulle kunna utföras även utanför ett laboratorium, så länge som nekromantikern har tillgång till de verktyg han behöver. Nekromantikern kan välja att halvera eller dubblera tidsåtgången för modifikationerna, och på så sätt göra att det blir svårare respektive enklare att utföra processen.

Faktor Svårighetsökning (mot Anatomi)
Varje saknat verktyg +Ob1T6
Varje halvering av tidsåtgången +Ob1T6
Varje dubblering av tidsåtgången -Ob1T6
Liket är ruttet eller på annat sätt svårt att arbeta med. (Se tabellen för förruttnelsestadium)

Alkemiska processer[redigera]

Se även artikeln om Alkemiska processer.

Då har vi kommit fram till steget att faktiskt påbörja processen. Nekromantikern har nu ett lik han vill göra till en vandöd, han har de Nekrotropiska kongelat han eventuellt behöver (isåfall lika många som den vandödes rang) och han har alla preparat som behövs för att utföra reanimationen. Han befinner sin i ett laberatorium som han har assistenter för att hantera, och kan nu påbörja processen. Han börjar med att spänna fast liket på bänken, och börjar därefter förbereda det med de alkemiska preparaten. Nu måste alla som är involverade, (Nekromantikern + alla assistenter) slå ett slag mot Alkemi.

Faktor Svårighet
Processens magnitud Ob1T6 per magnitud.
Laboratoriumets storlek -Labbmodifikation
Varje dubblering av tidsåtgången. -Ob1T6
Varje halvering av tidsåtgången. +Ob1T6
Varje saknad assistent +Ob1T6
Extra nekrotropisk förmåga +Ob(förmågans rang)T6
Helgad mark +Ob1T6
Helgat lik +Ob1T6
Vanhelgad mark -Ob1T6
Vanhelgat lik -Ob1T6
Varje saknat preparat +Ob1T6 per preparat
Förruttnelse* (Se förrutnelsetabellen)
+1T6 extra STY, TÅL eller RÖR +Ob1T6 per modifikation.
Animera större varelse (Se tabellen för obligatorisk ökning av rang).
*Observera att detta inte gäller för skelett eller andra typer av vandöda som saknar kött som kan ruttna.

Underkategorier

Denna kategori har endast följande underkategori.

Sidor i kategorin "Vandöda"

Följande 5 sidor (av totalt 5) finns i denna kategori.