Zaraths tempel

Från Wikipedia Mundana
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel innehåller husregler och miljöer som kanske inte nödvändigtvis stämmer överens med de officiellt utgivna modulerna från NeoGames.
Temple small.png

Det tempel där Zarathtirakerna levt dolt de senaste tusen åren.

Geografi[1][redigera]

Högt uppe bland Khazimbergens toppar ligger Zaraths tempel på den så kallade Orakelklippan. Landskapet består av snöklädda tinnar som reser sig mot skyn. Marken täcks av spetsiga stenar som skär genom det annars dystra landskapet. Här och var växer långa, smala tallar och runt dem finns även taggiga snår och buskage. Bergsväggarna är grå, spruckna och överväxta med lavar. I vissa av dalarna betar bergsgetter av det lilla gräs som går att finna. Under vinterhalvåret ligger det djup snö i den dalgång klippan reser sig upp ur. Bakom klippan finns ett majestätiskt vattenfall som göder den strida ström som rinner på båda sidor. För att ta sig över måste man använda den tunna hängbro som hänger över ravinen. På klippans topp reser sig ett uråldrigt tempel i vilket Zarathtirakerna lever. På alla sidor kantas dalen av spetsiga berg. En liten och brant stig löper vid sidan om strömmen upp mot dalen. Strömmen rinner hela vägen ned mot Sunariskogen långt nedan.

Templet[redigera]

Denna uråldriga byggnad har stått på toppen av klippan sedan den först restes för 8000 år sedan när tiden för Zarathtirakernas nomadliv var över. De lägre nivåerna högs ut direkt ur klippan och ovanför dem tornar huvudbyggnaden upp sig. I innergården växer det ett par knotiga äppelträd som bär frukt under höstmånaderna. Hängbron ansluter sig till en liten väg som går mellan några hagar framför templet.

1. Brobyggnaden[redigera]

Hängbron vaktas av en mindre byggnad som fungerar som port. Det går att stänga till en port så att man inte kan passera över till templet. På sidan av byggnaden finns det en mindre dörr som man kan använda för att ta sig in till det lilla vaktrum som finns inrett på insidan. Ovanför valvet till porten hänger en bronsklocka som användes förr för att varsko templets invånare om att en främling nalkades. Nu står dock portarna öppna.

2. Hängbron[redigera]

Över forsen löper en liten hängbro. Detta är den enda vägen till och från templet. Bron har bytts ut med jämna mellanrum genom åren och är av relativt bra kvalité. Den knarrar dock oroväckande om man passerar över.

3. Djurfållarna[redigera]

En stenlagd väg löper i en cirkelbåge från hängbron upp mot tempelbyggnaden. Längst med vägen står stolpar uppställda som förr användes nattetid för belysning. Det finns fortfarande hållare kvar för lyktor. På ena sidan om vägen ligger ett antal djurfållar där det betar getter. Djuren mjölkas fortfarande av Wezila. Invid klippväggen står ett antal bikupor. Ett svagt surrande kan höras från dem om man stannar upp. Binas honung användes vid mjödframställning och vaxet användes för att stöpa ljus och göra speciella oljor. Här finns även en större odling som försåg templets invånare med frukt och grönsaker som sedan torkades i matförrådet.

4. Porten[redigera]

Ett stort valv finns uthugget ur klippan och i den finns en tjock, järnbeslagen ekport. Porten är olåst, men det finns även en annan ingång om man vandrar runt klippan mot den högra sidan av templet. Innanför porten finns en mindre kammare där man kan hänga av sig vapen innan man fortsätter uppför en stentrappa upp i byggnaden. Det finns även en dörr på ena sidan genom vilken man kan ta sig ned i de lägre nivåerna.

5. Brunnen[redigera]

När man kommer uppför trappan som rör sig som en halvcirkel befinner man sig i ett cirkelrunt rum vars stentak hålls uppe av murade halvbågar. Tittar man på taket rakt underifrån ser man att bågarna bildar en stjärna. Ett runt hål finns i takets mitt genom vilket regnvatten kan rinna ned, för att sedan samlas i den bassäng som finns i rummets mitt. Vattnet är fullt drickbart. På botten av bassängen finns det en mosaik som föreställer en tirak som står vid ett städ med höjd hammare. Scenen föreställer Zarath när han smider Krönikörsvärdet efter att ha stigit iland med sitt släkte. Från rummet kan man antingen gå ut på en bred balkong med utsikt mot vattenfallet eller fortsätta åt andra hållet genom någon av de två dörrar som finns.

6. Bostadsgården[redigera]

Om man går genom den första dörren kommer man till en korridor som slutar i en annan dörr. Där innanför finns en öppen gård som byggts i en av klippans skrevor. Man kan gå ner för en trappa för att komma ut i en liten trädgård som anordnats på platsens mitt. Trädgården är liten och där finns endast ett träd. Runt trädet finns det bänkar där man kan sitta och samtala eller spela spel. Bostäder för templets invånare finns uthuggna ur klippans väggar runt trädgården. Små trappor letar sig fram längst med klipporna så att man kan ta sig mellan bostäderna och trädgården. En av öppningarna går inte till en bostad utan till den naturliga grotta som användes som bad.

7. Typisk tempelbostad[redigera]

Det finns tio stycken bostäder runt gården. Varje hem har en hall och ett sovrum. Det finns inga kokutrymmen då alla templets tjänare åt i matsalen. Vissa av sovrummen är avsedda för par och vissa har endast enkelsängar. Möblemanget är inte överdrivet gammalt, men har säkert ett femtiotal år på nacken. Allt är gjort av trä från tallarna i området. Utöver sängarna är rummen ganska spartanskt inredda. Det finns en smal garderob i varje sovrum men alla har tömts i takt med att invånarna dog ut. Alla tirakernas tillgångar finns nu i förrådsrummen i de lägre delarna av templet. Utöver garderoben och sängen finns det även en liten urgröpning som går att elda i för att värma upp rummet. De olika rökgångarna förenas genom berget och bildar tillslut en skorsten uppe på klippan.

8. Salen[redigera]

Går man genom den andra dörren från brunnen kommer man efter att ha gått uppför en mindre trappa till samlingssalen. Stenpelare formade som tvinnade trådar håller uppe taket i den avlånga hallen. Två långbord löper fram mot den andra kortänden där ett mindre bord står uppställt. Långborden har bänkar men det mindre bordet står ensamt. Långsidorna har fönster genom vilka man kan se ut antingen mot det stora vattenfallet eller mot hängbron. Bakom det mindre bordet finns det tre dörrar. Den första leder till köket som ligger under salen, den mittersta till en trappa som slutar i ett meditationsrum under tornet och den sista till en trappa upp i själva tornet. Rummet värms normalt sett upp genom att elda i någon av de fyra eldstäder som finns, men när rollpersonerna anländer är det kallt i salen.

9. Köket[redigera]

Köket har en stor, murad ugn som används vid storbak och ett par mindre kokutrymmen för mer vardagliga ändamål. Ovanför en köksö i rummets mitt hänger det fullt med olika kokredskap. Vid sidan om den stora ugnen finns det en stor mängd ved staplad, tillräckligt för att hålla igång köket i ett halvår. Går man vidare från trappan genom rummet kommer man till två dörrar. Den ena leder in till matförrådet och den andra till källarkorridoren (Se 13).

10. Matförrådet[redigera]

Rummet som används för att förvara maten i har grova stenväggar och ett golv av stenplattor. Ifrån taket hänger det ett par lyktor som går att tända vid behov. Det finns fyllor som löper längst med rummet långsidor och den bortre kortänden har ett flertal stora tunnor uppställda vid sig. Alla innehåller en mjöd som tirakerna bryggde på honung från bikuporna, mjölk från getterna och växter från dalen. Denna är fortfarande drickbar och mycket speciell i smaken.

11. Meditationsrummet[redigera]

När man går genom den andra dörren från matsalen kommer man till den plats där templets invånare brukar meditera och försöka komma i trans. Rummet är ganska litet men mycket dekorerat med tyger och kuddar i många färger. Det mesta går i höstfärger, vilket får rummet att sprudla av värme. I rummets mitt finns det en nedsänkning i vilken man kan tända en eld. Röken leds sedan upp genom ett håll i taket. På en liten hylla i rummets bortre ände finns det en samling pipor i olika former samt en uppsättning tobak och droger i små läderpåsar. Det finns dock inga gudabilder i rummet då Zarathtirakerna valde att inte följa en gud.

12. Tornet[redigera]

Templets enda torn är inte speciellt högt men fortfarande ganska rymligt. Det finns dels en källarvåning i vilken meditationsrummet finns inrett och dels ett tornrum där templets ledare residerade. Nu när endast Wezila finns kvar har hon tagit rummet som sitt. Förutom en större enkelsäng finns det i rummet ett antal kistor, en garderob, en hylla, en staty av en tirak som tycks hålla i något och ett skrivbord med en bekväm fåtölj i gethud bakom. Det finns även ett par pallar för besökare. Rummet har fem fönster i olika riktningar, vilket ger en mycket god blick över omgivningarna. Det finns en mindre eldstad vid huvudänden på sängen för att värma upp rummet.

Det finns inga papper i rummet. I hyllan ligger det en hoprullad gethud på vilken Wezila skrivit en text på Äldre Sakhra. På det översta hyllplanet ligger det tio stycken skallar från olika tiraker uppställda. Varje tirak har en symbol från Sakhrans alfabet inristad på hättan. Symbolen står för namnet på just den tiraken. Wezila kan berätta att skallarna tillhör de främsta av hennes ätt genom historien. Den första tillhörde Zarath, släktens stamfader, och den sista tillhörde Wezilas mormor Theza som var ättens sista schaman. I hyllan ligger även en nyckelknippa som kan användas för att komma in i förråden i källaren, ett par glasflaskor med olika örtbrygder och ett runt stenklot.

Den första kistan innehåller Wezilas personliga tillhörigheter. Av dessa kan till exempel anges en mycket vacker, röd fjäder från en av dalens rovfåglar, en klo från en björn som härjade i trakten, tre stycken oanvända getskinn, en vacker sten som gröpts ut till ett bläckhorn, en pensel av ekorrhår, ett tjugotal träfigurer föreställande tirakkrigare, en tvål, en gethårsborste, ett par rejäla vinterkängor, en avbruten pil från en serinenaébåge och en vackert, dekorerad ansiktsmask. Den andra kistan innehåller en spegel i försilvrat glas, en vackert gjort silverdolk, en snidad bägare i trä, tyger i röda, orange, gula och bruna färger, ett tomt vattenskinn i läder, nålar, tråd, garnnystan och ett tjugotal silvermynt från olika århundraden. I ett skrin i kistan ligger tio ringar, fem par örhängen och tre halsband. De är stora och mycket vackra, men inte gjorda i några värdefulla material. Istället består de av vackra stenar, glasbitar, målade träringar och hamrade bronsbitar. I skrinet ligger även en liten mängd burkar med olika slags pulver som används vid sminkning av ansiktet. Till dem hör ett par mindre penslar och pinnar.

Bredvid garderoben står tre vandringsstavar uppställda. De flesta har täljts till med lite olika mönster och en av dem har dekorerats med ett par fjädrar i kreativa färger. Själva garderoben innehåller sammanlagt ett tiotal kvinnoskrudar. De flesta är ganska simpla kläder gjorda i material från omgivningarna men väl vadderade för att stå emot bergskylan. Tre av dräkterna är dock av ett mer ceremoniellt slag. Dessa är rika på färger och har invecklade mönster. Blanka stenar, benbitar och fjädrar ger dem ett mycket majestätiskt utseende. På golvet står tre par tygskor avsedda för inomhusbruk. Det finns även en ytterkappa i getskinn, en pälshatt och ett par vadderade vantar i läder.

Statyn som står invid en av rummets väggar är gjord i ärgad brons. Den föreställer en mycket muskulös tirak som står som med någonting i händerna, men objektet saknas. Det finns tydliga spår av att någonting en gång stod mellan tirakens händer. Det var här Zaraths svärd stod uppställt innan det stals för hundra år sedan. Statyn föreställer den gamle krönikören och gjordes av hans barnbarn efter hans bortgång.

Sängen är täckt av ett flertal björnfällar och har en stor kudde vid ena kortänden. Stommen är vackert utformad med snidade vargar som dansar till fullmånen. På sista tiden har Wezila spenderat mycket tid sängliggandes och därför är fällarna inte helt i sin ordning.

13. Källarkorridoren[redigera]

En korridor löper genom klippans inre från köket bort till badet som ligger borta vid bostäderna. Här och var finns det dörrar som leder till de olika förrådsrummen samt verkstaden. En större dörr leder ut till Minnessalen. Gången är välgjord och trots att den stått i flera tusen år är det ingen risk att den rasar in. På sidorna finns det lyktor som om de tänds ser till att hela gången är upplyst.

14. Förrådsrummen[redigera]

Det finns tre förrådsrum utöver matförrådet. Alla är låsta med de nycklar som finns uppe hos Wezila. Det första rummet användes för förvaring av de ostar som tillverkades i templet. Tyvärr har de flesta av ostarna blivit dåliga sedan de gjordes och den som öppnar dörren kommer att mötas av en hemsk stank.

Det andra rummet är fullt till bredden med ägodelar som de avlidna invånarna inte tog med sig i graven. Det mesta rör sig om hushållsföremål såsom skålar och muggar, men även en del kläder, verktyg och hantverk. Rummet tömdes då och då så inga av föremålen är äldre än hundra år.

Det tredje förrådsrummet innehöll de hantverk som de boende producerade. Mycket är gjort i getskinn, furu och sten från forsen, men det finns även en del vackra metallföremål och keramik. Det finns dock inga vapen i rummet.

15. Verkstaden[redigera]

Det första man ser när man kommer in i verkstaden är den stora smidesässjan som finns i rummets bortre ända. Där finns även en mängd städ och bänkar som är fyllda med olika verktyg. I den andra änden av rummet står det en stor vävstock som Wezila fortfarande använder för att väva tyger i olika mönster. Här finns även hyllor med garn, tråd och tyg i höstbruna färger. Mellan vävstocken och smidesässjan finns det ett område tillägnat träarbeten och här finns det knivar, yxor, hammare och mejslar i olika storlekar. Tyvärr är de flesta i ganska dåligt skick då de inte underhållits på länge. I verkstaden går det även att stöpa ljus och skapa krukor och vaser med lera. Allt som behövdes för templets drift gjordes i denna verkstad under många hundratals år.

16. Badet[redigera]

Hit kom templets invånare för att tvätta sig och njuta. Templet ligger rakt ovanför en varm källa, vars vatten hissades upp med speciella hinkar för att fylla tunnorna i den naturliga grottan. Överallt finns det utbrunna vaxljus och i ett skåp kan man finna nya ljus, handdukar, tvålar och doftoljor.

17. Minnessalen[redigera]

Ett femkantigt rum vars väggar förenas till ett spetsigt tak rakt under brunnen. På väggarna finns scener ur tirakernas resa från urhemmet målade. Den första bilden föreställer en stor mängd skepp som seglar bort från en enorm eld. Den andra målningen föreställer en grupp tirakkrigare som duckar för ett pilregn. Den tredje målningen föreställer ett enormt sjöodjur med klor och tentakler som reser sig ur djupet mot de små skeppen. Den fjärde bilden visar hur en stor mängd skepp slits ned i djupet av en stor strömvirvel. Den sista bilden visar hur en stor tirakkrigare, Zarath, står hukad på stranden till det nya landet och undersöker marken samtidigt som solen går upp bakom honom.

Det är till minnessalen man kommer om man tar trappan ned istället för upp efter att ha kommit igenom porten in till templet. Salen är även ansluten till vaktrummet samt den trappa som leder ned till gravgångarna.

18. Vaktrummet[redigera]

Ett ganska spartanskt rum med ett par robusta träbänkar och ett bord, en liten hylla och en eldstad. Det finns tio våningssängar på ena sidan rummet. Här kunde tempelvakterna sova och vila ut mellan passen, innan den dag kom då de alla blev slaktade av krigarna från Röda Ögats stam när dessa anföll templet. Sedan dess har rummet legat öde.

19. Rustningskammaren[redigera]

Tempelvakternas vapen och rustningar förvarades mellan passen i en särskild rustningskammare som endast var åtkomlig från vaktrummet. Dörren är nu låst och nyckeln finns hos Wezila. De vapen som finns där gjordes för över hundra år sedan och har inte underhållits på länge så kvalitén är bristande. Det finns dock ett stort utbud, tillräckligt för att förse ett tjugotal krigare med plåt från topp till tå. Dessutom finns det yxor, sköldar och dolkar till dem alla. Sänk BRYT på alla föremål i kammaren till hälften.

20. Gravgångarna[redigera]

Under själva templet finns det gångar där de döda begravdes. Dessa nästlar sig djupt ned i berget. Gångarna var ursprungligen naturliga men har byggts på av tirakerna under århundradenas lopp. Det finns inga lyktor här utan sådana måste tas med från templet om man skall vandra ner. Här finns dock ingenting att hämta mer än ben, tyg- och metallrester som ligger inne i de uthuggna hålorna.

  1. Zaraths svärd, s.4