Skillnad mellan versioner av "Consaber"

Från Wikipedia Mundana
Hoppa till: navigering, sök
Rad 3: Rad 3:
 
== Historia ==
 
== Historia ==
 
=== Alarinska Frigörelsen ===  
 
=== Alarinska Frigörelsen ===  
(604-608 ST)
+
År 604 (Sabrisk tideräkning) förolämpar [[Conrad I]] en alvisk ambassadör, som svarar med att utmana honom och hans rike på "duell". Duellen går uselt för alverna till en början, tills [[Pachail "mhor" Nentari]] byter strategi och satsar helt på gerillakrigföring. Efter fyra års krig och två väl valda slag vinner [[alver#léaram|léaram-alverna]] sitt eget rike. [[Conrad I|Conrad]] avsätts av [[Constantin III]] som överlämnar honom till [[Alarinn]] där han halshuggs.
Conrad I förolämpar en alvisk ambassadör, som svarar med att utmana honom och hans rike på "duell". Duellen går uselt för alverna till en början, tills Pachail "mhor" Nentari byter strategi och satsar helt på gerillakrigföring. Efter fyra års krig och två väl valda slag vinner léaram-alverna sitt eget rike. Conrad avsätts av Constantin III som överlämnar honom till Alarinn där han halshuggs.
+
  
 
=== Fjärde anarkin ===  
 
=== Fjärde anarkin ===  
(610-611 ST)
+
År 610 (Sabrisk tideräkning) startas ett uppror mot [[Constantin III]] i [[Tokon]], när man ser det som förräderi att överlämna [[Alarinn]] åt [[alver|alverna]]. Upproret slås ned snabbt.
Uppror mot Constantin III i Tokon, när man ser det som förräderi att överlämna Alarinn åt alverna. Upproret slås ned snabbt.
+
  
 
=== Fjärde thalaskiska kriget ===  
 
=== Fjärde thalaskiska kriget ===  
(751-766 ST)
+
Det längsta av alla krig, även kallat "Femtonårskriget" eller "Trekonungskriget", påbörjas år 751 (Sabrisk tideräkning) och är inte slut förrens år 766. Kriget utkämpas av tre kungar i rad och avslutas med att en [[tokon (folk)|tokonsk]] klanhövding, [[Conmore I|Conmore]] ("Stort huvud"), återigen samlar [[tokon]] under [[tokon#drakbaneret|Drakbaneret]] och kastar ut [[Thalamur|thalaskerna]] ur Consaber. Eftersom [[Conmore I|Conmore]] kunde dra sin ättelinje ända till [[Conner I]] valdes han som kung [[Conmore I]], trots att han var en oäkting med [[alver|alviskt]] påbrå. Han återinförde under sin långa regentperiod flera gamla sedvänjor från [[Tokon]], bland annat tillåts den [[Gamla Tron]] igen.
Det längsta av alla krig, även kallat "Femtonårskriget" eller "Trekonungskriget". Kriget utkämpas av tre kungar i rad och avslutas med att en tokonsk klanhövding, Conmore ("Stort huvud"), återigen samlar tokon under Drakbaneret och kastar ut thalaskerna ur Consaber. Eftersom Conmore kunde dra sin ättelinje ända till Conner I valdes han som kung Conmore I, trots att han var en oäkting med alviskt påbrå. Han återinförde under sin långa regentperiod flera gamla sedvänjor från Tokon, bland annat tillåts den Gamla Tron igen.
+
  
 
=== Femte thalaskiska kriget ===  
 
=== Femte thalaskiska kriget ===  
(1310-1318 ST)
+
Kriget påbörjas år 1310, och avslutas genom att [[Conisbrough I|Conisbrough den förste "Sjöfararen"]] besegrar [[Thalamur]] fullständigt till sjöss år 1318 tack vare sitt skickliga sjömanskap och välgrundade sjökrigstaktik. Consabers plats som sjönation säkras och utan flotta på Thalaskiska sjön kan Thalamur inte få fram förnödenheter till armén, som kapitulerar utanför Uriens.
Conisbrough den förste "Sjöfararen" besegrar Thalamur fullständigt till sjöss tack vare sitt skickliga sjömanskap och välgrundade sjökrigstaktik. Consabers plats som sjönation säkras och utan flotta på Thalaskiska sjön kan Thalamur inte få fram förnödenheter till armén, som kapitulerar utanför Uriens.
+
  
 
=== Sjätte thalaskiska kriget ===  
 
=== Sjätte thalaskiska kriget ===  
(1505-1506 ST)
+
År 1505 startar det som senare kom att kallas det Pereinska frihetskriget. Sabriska [[Daaktron|Daak-trogna]] trupper och frivilliga korsfarare går in i [[Pereine]] för att stödja rebellerna. [[Thalamur]] lyckas få de sabriska trupperna i blockad med hjälp av sin flotta, men drar sig från Fristaten [[Pereine]] i december 1506, efter att den thalaskiska flottan kapitulerar efter en kavallerichock över isen mot de infrusna fartygen. Sabriska trupper stannar i [[Pereine]]. Även [[Colonan]] får sin självständighet, men striderna i [[Colonan]] är mycket oblodigare.
Även kallat Pereinska frihetskriget. Sabriska Daak-trogna trupper och frivilliga korsfarare går in i Pereine för att stödja rebellerna. Thalamur lyckas få de sabriska trupperna i blockad med hjälp av sin flotta, men drar sig från Fristaten Pereine i december 1506, efter att den thalaskiska flottan kapitulerar efter en kavallerichock över isen mot de infrusna fartygen. Sabriska trupper stannar i Pereine. Även Colonan får sin självständighet, men striderna i Colonan är mycket oblodigare.
+
  
 
=== Sentida historia ===
 
=== Sentida historia ===
Vid sin kröning svär Constantin XIV inte den traditionella eden till Draken, vilket får Tokons hövdingar att lämna katedralen i protest och allvarligt försämrar relationen mellan rikena. Constantin har dessutom uttalat sig negativt om Draken vid ett flertal tillfällen.
+
Vid sin kröning svär [[Constantin XIV]] inte den traditionella eden till [[Ubheanaigh|Draken]], vilket får [[Tokon|Tokons]] hövdingar att lämna katedralen i protest och allvarligt försämrar relationen mellan rikena. [[Constantin XIV|Constantin]] har dessutom uttalat sig negativt om [[Ubheanaigh|Draken]] vid ett flertal tillfällen.
  
 
<references/>
 
<references/>
 
[[Kategori:Länder]]
 
[[Kategori:Länder]]

Versionen från 5 augusti 2010 kl. 16.12

En feodal monarki som ligger öster om Thalamur. Landet styrs av Hans Majestät Constantin XIV av huset Negaidh, Konung av Consaber. Då det Jargiska Kejsardömet sedan något sekel tillbaka inlett en fas av stagnation, har man på många håll börjat vänta på en ny dominerande maktfaktor. Fram tills nyligen har cirefalierna fyllt denna roll, men nu har en ny makt börjat stiga konungariket Consaber. Consaber är en feodal monarki med viss demokrati som på senare tid har rest sig och blivit en internationell handelskonkurrent till Melorion och Caserion. Huvudorsaken till denna snabba framväxt är dess internationella handel, som har gjort möjlig och billig tack vare en del vetenskapliga upptäckter och uppfinningar. Det är bara en tidsfråga innan Consaber kommer i kapp Melorion. På samma sätt som den sabriska rikedomsstjärnan snabbt stiger så stiger också den sabriska kulturen och allt som hör därtill snabbt uppåt. I Jargien förkastas den sabriska kulturen av daakprästerna, men det hindrar fortfarande inte att aftnar med sabriska kulturinslag sprider sig över Mundana.[1]

Historia

Alarinska Frigörelsen

År 604 (Sabrisk tideräkning) förolämpar Conrad I en alvisk ambassadör, som svarar med att utmana honom och hans rike på "duell". Duellen går uselt för alverna till en början, tills Pachail "mhor" Nentari byter strategi och satsar helt på gerillakrigföring. Efter fyra års krig och två väl valda slag vinner léaram-alverna sitt eget rike. Conrad avsätts av Constantin III som överlämnar honom till Alarinn där han halshuggs.

Fjärde anarkin

År 610 (Sabrisk tideräkning) startas ett uppror mot Constantin III i Tokon, när man ser det som förräderi att överlämna Alarinn åt alverna. Upproret slås ned snabbt.

Fjärde thalaskiska kriget

Det längsta av alla krig, även kallat "Femtonårskriget" eller "Trekonungskriget", påbörjas år 751 (Sabrisk tideräkning) och är inte slut förrens år 766. Kriget utkämpas av tre kungar i rad och avslutas med att en tokonsk klanhövding, Conmore ("Stort huvud"), återigen samlar tokon under Drakbaneret och kastar ut thalaskerna ur Consaber. Eftersom Conmore kunde dra sin ättelinje ända till Conner I valdes han som kung Conmore I, trots att han var en oäkting med alviskt påbrå. Han återinförde under sin långa regentperiod flera gamla sedvänjor från Tokon, bland annat tillåts den Gamla Tron igen.

Femte thalaskiska kriget

Kriget påbörjas år 1310, och avslutas genom att Conisbrough den förste "Sjöfararen" besegrar Thalamur fullständigt till sjöss år 1318 tack vare sitt skickliga sjömanskap och välgrundade sjökrigstaktik. Consabers plats som sjönation säkras och utan flotta på Thalaskiska sjön kan Thalamur inte få fram förnödenheter till armén, som kapitulerar utanför Uriens.

Sjätte thalaskiska kriget

År 1505 startar det som senare kom att kallas det Pereinska frihetskriget. Sabriska Daak-trogna trupper och frivilliga korsfarare går in i Pereine för att stödja rebellerna. Thalamur lyckas få de sabriska trupperna i blockad med hjälp av sin flotta, men drar sig från Fristaten Pereine i december 1506, efter att den thalaskiska flottan kapitulerar efter en kavallerichock över isen mot de infrusna fartygen. Sabriska trupper stannar i Pereine. Även Colonan får sin självständighet, men striderna i Colonan är mycket oblodigare.

Sentida historia

Vid sin kröning svär Constantin XIV inte den traditionella eden till Draken, vilket får Tokons hövdingar att lämna katedralen i protest och allvarligt försämrar relationen mellan rikena. Constantin har dessutom uttalat sig negativt om Draken vid ett flertal tillfällen.

  1. http://www.foxtail.nu/neowiki/ow.asp?Consaber