Skillnad mellan versioner av "Rampor"

Från Wikipedia Mundana
Hoppa till: navigering, sök
(Viktiga personer)
Rad 5: Rad 5:
 
  |religion=[[Samoriska Läran|Den samoriska läran]] 40%, [[Mahktah|Maktahdyrkan]] 35%, övrigt 2%.
 
  |religion=[[Samoriska Läran|Den samoriska läran]] 40%, [[Mahktah|Maktahdyrkan]] 35%, övrigt 2%.
 
  |huvudnäring=Handel.
 
  |huvudnäring=Handel.
  |handelsvägar=Via havet till [[Melorion]], [[Ralkom]] och [[Soldarn]]. Även landvägen till [[Soldarn]].
+
  |handelsvägar=Via havet till [[Melorion]], [[Ralkom]], [[Minuvielsborg]] och [[Soldarn]]. Även landvägen till [[Soldarn]].
 
  |import=Spannmål, kött, tyg, kryddor.
 
  |import=Spannmål, kött, tyg, kryddor.
 
  |export=Kol, malm, metaller, smidesvaror.
 
  |export=Kol, malm, metaller, smidesvaror.

Versionen från 2 augusti 2011 kl. 16.18

Fakta om Rampor
Ledare:
Furst Dac Persal den Listige (kantonen) och Kamand av Xerims ätt (staden).
Invånarantal:
Ca 7 000 personer
Befolkning:
Västmarkare 60%, Marnaktiraker 25%, Bazirktiraker 10%, Zoloddvärgar 1%, Ghordvärgar 1%, Cirefalier 2%, övriga 1%.
Religion:
Den samoriska läran 40%, Maktahdyrkan 35%, övrigt 2%.
Huvudnäring:
Handel.
Handelsvägar:
Via havet till Melorion, Ralkom, Minuvielsborg och Soldarn. Även landvägen till Soldarn.
Import (i stort):
Spannmål, kött, tyg, kryddor.
Export (i stort):
Kol, malm, metaller, smidesvaror.
Militära resurser:
250 stadsvakter, 100 man ur presidentens garde inklusive eventuella inhyrda legoknektar.
Känd för:
Västmarks huvudstad.


Stadskarta över Rampor

Rampor ligger i den sydöstra delen av Asharina halvön och är Västmarks huvudstad. Staden är belägen på en klipphalvö som skjuter ut mot ön Naldor. Norrut ligger Sumpskogen som egentligen är mer en djungel än en skog. Åt övriga håll är Rampor omgivet av en brant klippkust. Klimatet är varmt och fuktigt och skyfall är inte ovanliga, framförallt på somrarna. Staden har byggts ovanpå ruinerna av en tidigare, betydligt större stad. De flesta husen är byggda av sten som man tagit ifrån ruinerna.

Som försvar emot angrepp ifrån fastlandet använder man den tidigare stadens ringmur, som befinner sig några 100 meter ifrån själva Rampor. Muren bemannas av soldater ur presidentens personliga garde. Det är havet som utgör den huvudsakliga transportvägen för varor och transporter mellan Rampor och omvärlden. En gammal stenbeklädd väg slingrar sig i nordostlig riktning och slutar så småningom i den sägenomspunna gamla ruinstaden Vazago. Stadens 7000 invånare, varav cirka 2500 tiraker, livnär sig i huvudsak på handel med det lilla gruvsamhället Ralkom på ön Naldor. Järnmalm och metaller kommer in från Ralkom och förvandlas till vapen och tackjärn. Rampors boskapsmarknad förser gruvarbetarna med mat och gruvarbetarna kommer in till Rampor för att roa sig och sätta sprätt på sina pengar.

Rampor är en stad med många hantverkare, smeder och juvelerare. Men det är även en stad med många bordeller, spelhålor och värdshus. Det kan vara en farlig stad för ovana främlingar, men erbjuder även många tillfällen att tjäna pengar. Lagen är ofta långt borta och inte alltid att lita på. Nästan allting och alla går att köpa för pengar i Rampor. Stadens invånare är en salig blandning av äventyrare, lycksökare, hantverkare, pirater, gruvarbetare, skojare och en och annan nästan hederlig person. I stort sett alla folkslag, religioner och åsikter är välkomna i Rampor. Har man bara medel och rätt kontakter så kan man leva ett mycket bekvämt liv. Man kan få tag i det mesta om man bara vet vem man ska vända sig till och har råd att betala. Staten lägger sig sällan i och skatten är låg.

Staden styrs av furst Dac Persal med epitetet "den listige". Trots att även Västmarks veke president Kamand av Xerims ätt har sitt säte i staden så har han inte alltför mycket att säga till om. Dac Persal har full kontroll över staden och kantonen Rampor. Det största problemet för tillfället är den schism som har uppstått mellan tirakerna och människorna i stadens stadsvakt. Än så länge så har dock fursten saker och ting under kontroll. Hans främsta politiska motståndare är den åldrade tirakkvinnan Nihtor av Wekzi. Hon basar för handelshuset Wekzi, som har sitt huvudsäte i Rampor och är stadens största handelshus. Hon har ett stort stöd ibland stadens tiraker och är deras inofficiella språkrör. Det är ingen hemlighet att många av furst Dacs ämbetsmän och administratörer är köpta av huset Wekzi. Det ryktas även om att Nihtor skulle ha någon form av hålhake på självaste president Kamand.

Stadsdelar

Rampor kan grovt delas in fem olika stadsdelar: hantverkarkvarteren, köpmannakvarteren, hamnen, överklasskvarteren och ruinerna.

Hamnen

Eftersom de flesta besökarna i Rampor anländer via båt så är hamnen det första som möter dem. Hamnen är i öst och väst skyddad av de höga och vassa klipporna. Längs klipporna hissar specialkonstruerade mekaniska hissar upp gods ifrån de olika fartygen som ligger för ankar, gods som sedan transporteras vidare till någon av de många lagerlokaler som finns runt om i hela hamnen. Mestadels är det malm som lastas av de många fartyg som går i skytteltrafik mellan Rampor och Ralkom.

Det är alltid liv och rörelse i hamnen. Mängder av skepp lastas på och av och mycket folk är i rörelse. Luften är full av lukten av hav, tjära och tång. Gamla sjöbusar, kraftiga tirakiska sjömän, ficktjuvar, berusade bråkmakare och horor blandas i en salig röra. Svordomar och vilda skrän hörs ifrån de många krogarna som i stort sett är öppna dygnet runt. Hamnen är hem för större delen av stadens tiraker och man finner alltid många av dem ute oavsett vilken tid på dygnet det är.

På natten är hamnen ett farligt ställe för de flesta vanliga personer. Då kryper några av Rampors farligare invånare fram. Smutsiga affärer görs upp, våldsamma slagsmål blossar upp och blottade klingor blänker i ljuset ifrån någon av de sjaskiga syltorna. Stadsvakten syns sällan till utan en mycket bra anledning och då endast i stora, tungt beväpnade grupper. Dagligen fiskas det upp lik ifrån det grumliga vattnet i hamnbassängen.

Hantverkarkvarteren

Här håller en stor del av stadens hantverkare till. Stadsdelen ligger i anslutning till hamnen och en stor del av malmen letar sig hit för bearbetning. Här finns hantverkare av alla de slag, men majoriteten är olika sorters smeder. Tackjärn och vapen skickas sedan vidare ner till hamnen igen för vidare transport eller till någon lagerlokal. Ljudet av hammarslag och metall mot metall kan höras i nästan hela staden. Kvarteret är centrerat kring det större av stadens två torg med anor långt tillbaka i tiden. Största delen av stadens dvärgar bor här, men även en del mer framstående tiraker. Till största delen bor här dock människor.

Precis som i alla andra delar av staden så finns här gott om värdshus och tavernor. De flesta håller högre klass än de som ligger nere i hamnen men är även dyrare.

Handelskvarteren

En stor del av Rampors handelshus har sina huvudkvarter i den nordvästra delen av staden och detta område kallas i allmänhet handelskvarteret. Området är inte allt för stort, men det ligger trots allt en viss prestige i att ha sitt högkvarter här. Hjärtat i stadsdelen är Marsecusplatsen, ett öppet, stenlagt område kring vilket många av stadens mest framstående köpmän byggt sina lokaler. Även stadens ledare furst Persal har byggt sitt palats här. Området har fått sitt namn efter en av stadens tidigare borgmästare, Marsecus Lirkos, som lät stenlägga området och släpade dit den stora staty som står i dess mitt. Statyn kommer ifrån de ruiner som omger Rampor och är nästan 60 fot hög. Den sägs föreställa en man som håller en våg i ena handen och en miniatyr av staden i den andra. Man säger att statyn visar att Rampors framgång är baserad handel, och så länge man inte glömmer detta så kommer staden att fortsätta frodas. Ansiktet på statyn är tämligen nött och somliga (främst tiraker) hävdar att den i själva verket föreställer en tirak. Förutom köpmän finns här även en del av stadens mer besuttna invånare och en del tjänstemän som sköter stadens administration.

Handelskvarteren är även centrum för många av de olika intriger och den politiska maktkamp som pågår mellan Nihtor av Wezi och furst Persal. Här fattas många beslut av stor vikt för staden. Majoriteten av invånarna är människor men även en del dvärgar och alver återfinns här. Detta gäller främst sådana som sysslar med handel av olika slag.

Överklasskvarteren

Området är ett av stadens äldsta och finaste, vilket invånarna är mycket stolta över. Husen är pråliga och har oftast mer än två våningar. Här bor de flesta av Rampors mer besuttna invånare, särskilt de som gillar att skryta med sitt överflöd. Husen är stora och fulla med utsmyckningar, gärna statyer och skulpturer ifrån ruinerna i stadens utkant. Väl tilltagna trädgårdar är inte heller helt ovanligt. Särskilda delar av stadsvakten ser till att hålla tjuvar och andra oönskade element borta.

Ruinerna

Området mellan staden och stadsmuren består av gamla ruiner ifrån tidigare stadsbebyggelse. De gamla byggnadernas ålder och skick varierar kraftig, men eftersom Rampors invånare för länge sedan hackat loss och släpat bort allt som ens avlägset värdefullt så är det mesta kraftigt förfallet. Ytterst få byggnader står fortfarande kvar oskadda och de brukar i så fall finnas en mycket bra anledning till det. Trots att allt av värde borde vara borta för länge sedan finns det fortfarande gott om hoppfulla äventyrare som snokar runt. Då och då går det rykten om att någon hittat en eller annan gammal skattgömma och letande tar fart igen.

Förutom äventyrare finner man här även stora delar av stadens utslagna. Oftast bygger de sina ynkliga boningar mot någon gammal ruinrest. Stadsvakten och presidentens garde brukar göra upprensningar med jämna mellanrum.

Viktiga platser

Här listas viktiga platser som man bara måste besöka om man någonsin befinner sig i Rampor.

Kheboz Kryddor

Se huvudartikeln om Kheboz Kryddor.

Ett luxuöst tvåvåningshus i putsad sten. Ytterväggarna är rikt utsmyckade med friser och blomstermönster. En bred trappa leder fram till den vackra ytterdörren som är omgiven av mäktiga pelare på båda sidor. I en flaggstång vajar Kheboz vapen, en liten hög med salt på en grön bakgrund. Huset är det största och finaste i hela köpmannakvarteret.

Belks Kapell

Se huvudartikeln om Belks Kapell.

Ett litet, oansenligt stenhus som ligger inklämt mellan större byggnader i den första raden av byggnader i hamnen. Ovanför dörren finns en bild av en stor man med sjögräshår och en harpun i näven. Byggnaden är förvånansvärt ren och välskött med tanke på var den ligger.

Det fyllda stopet

Se huvudartikeln om Det fyllda stopet.

Ett välbyggt och robust tvåvåningshus i grå sten. Byggnaden liknar mest en fästning, även om det intrycket dämpas något av det varma ljus som strömmar ut genom fönstrena och de glada utropen inifrån. En skickligt gjord relief föreställande en glad dvärg som håller upp ett fullt ölstop är uthuggen ur väggen.

Mäster Marnoschs guldsmedja

Se huvudartikeln om Mäster Marnoschs guldsmedja.

Ett litet, välskött envåningshus. Fasaden är putsad och målad i en tegelröd nyans. En liten skickligt gjord metallskylt med texten "Mäster S. Marnosch Guldsmed" hänger ut ifrån väggen på en liten stång.

Mamma Grokkas

Se huvudartikeln om Mamma Grokkas.

Ett stort, klumpigt och ålderdomligt tvåvåningshus. Bottenvåningen är av sten, medan ovanvåningen är av trä och skjuter ut något över den närliggande gatan. Huset är lappat och lagat med diverse brädstumpar och putsen har flagnat. "Mamma Grokkas" står det skrivet med klumpiga bokstäver på en gammal sprucken träskylt som hänger strax ovanför den bastanta dörren.

Klubbor och sånt

Se huvudartikeln om Klubbor och sånt.

Den lilla affären påminner mest om ett litet, vingligt skjul och verkar kunna blåsa omkull när som helst. Det ligger inklämt mellan två större hus och är uppstöttat ifrån alla håll av ett antal störar. Bräderna som huset är byggt av är obarkade, olika stora och det finns stora glipor mellan dem. "Klubbor och sånt" är det inkarvat i väggen bredvid dörren.

Grytan

Se huvudartikeln om Grytan (värdshus).

Ett bastant men fult tvåvåningshus byggt helt i sten. En rostig gammal gryta hänger på en stång som sticker ut ovanför dörren.

Zatags inkasso

Se huvudartikeln om Zatags inkasso.

Ett solitt en vånings stenhus med flagnande puts. "Zatags inkasso" står det på en liten metallskylt som är fastspikad i den kraftiga trädörren. Kostnaden för att hyra Zatags tjänster är vanligtvis någon procent av skulden. Han har ingen fast taxa utan varierar den efter hur stort och riskfyllt jobbet är.

Rotraxtemplet

Se huvudartikeln om Rotraxtemplet i Rampor.

Ett gammalt, nedgånget och halvt raserat stenhus. Ett torftigt tak av gamla brädstumpar och tygbitar har byggts över en del av ruinerna. En del av de gapande hålen i väggarna är täckta av tygtrasor men de flesta är öppna för vind och väder. Kacklande röster och yrande hörs ständigt inifrån myllret av gammalt skräp. Ljus flammar då och då upp och tunna röster sjunger nonsensvisor. Fyllon, dårar, tiggare och horor flockas i och kring byggnaden.

Den samoriska lärans tempel

Se huvudartikeln om Den samoriska lärans tempel i Rampor.

Templet är en av Rampors mest praktfulla byggnader uppförd för mer än 300 år sedan av den djupt religiöse arkitekten Motvin Carov. Templet är drygt 20 meter högt och kröns av en fem meter hög, förgylld kupol som täcker nästan hela taket. På ömse sidor om tempelbyggnaden finns det varsitt 20 meter högt torn. På toppen av det högra tornet finns det en praktfull sol, även den förgylld, och på det vänstra finns det en försilvrad måne på nedåtgående. Templets ytterväggar är av marmor och Aurias och Pelias symboler finns inlagda i silver och guld. Höga, långsmala fönster släpper in ljus.

Böldpungsavenyn

Se huvudartikeln om Böldpungsavenyn.

Kärt barn har många namn. Böldpungsavenyn kallas även Blåskrevsgränd, Flåpinnegatan och ett antal andra mer eller mindre oanständiga namn. Avenyn är en lång gata befolkad av Rampors billigaste prostituerade, barer och spelhålor. Hororna har sett sina bästa dagar och arbetar enligt löpande band - principen, ölen är billig och utspädd och korten är märkta. Husen är dåligt underhållna och ficktjuvarna har flinka fingrar. Det är alltid öppet på Böldpungsavenyn och du kan finna det mesta häromkring om du bara vågar leta. Några av Västmarks mest farliga individer vistas på avenyn och även de mest fredliga besökarna är beväpnade. Ett förfluget ord eller en knuff kan leda till en dolk i njurarna och en simtur i hamnens smutsiga vatten. Stadsvakten syns nästan aldrig till och när de väl visar sig så är det i stora tungt beväpnade grupper som hugger först och frågar sedan.

Rampors Badhus

Se huvudartikeln om Rampors Badhus.

Badhuset är gjort av putsad sten som målats vit. En liten trappa leder upp till en kraftig dubbeldörr i ek. På väggen till vänster om dörren står det målat "Badhus" på ashariska med stora, svarta bokstäver. Huset är välunderhållet och målas vartannat år. Personer som försöker att klottra på de vita väggarna får oftast ett kok stryk av badhuspersonalen.

Wakhaz & Drakhaz Fantastiskt Fina Gûrder

Se huvudartikeln om Wakhaz & Drakhaz Fantastiskt Fina Gûrder.

Ett stort och slitet stenhus med bara en våning. Några av väggarna har stöttats upp med trästöttor och taket är lappat och lagat. De få fönster som finns är igengrodda med smuts och skyddade av kraftiga järngaller. "Wakhaz & Drakhaz Fantastiskt Fina Gûrder" står där på en träskylt. Något under står där uthugget: "Vi lovar!". Ett ständigt pipande och tjatter hörs inifrån huset.

Kaifell & söner

Se huvudartikeln om Kaifell & söner.

Tre stycken stora träbyggnader, som alla blivit hopbyggda vid någon tidpunkt i historien, ligger i den lugnare delen av hamnen. En stor torrdocka ligger alldeles intill. En stor mängd fartyg och båtar står uppställda. En del av dem är nästan färdigbyggda medan andra precis har blivit påbörjade eller bara halvvägs färdiga. Tirakiska och mänskliga hantverkare arbetar på att färdigställa båtarna och överallt hör man ljudet av hamrande och män som arbetar. På den mittersta av de tre byggnaderna står det inbränt i träet: "Kaifell & söner skeppsbyggare".

Den gyllene draken

Se huvudartikeln om Den gyllene draken.

Likt en sovande drakes eld sipprar ljuset från den gyllene drakens fönster ut i natten. Om det stora nöjespalatset fått sitt namn efter sitt gyllene läge i innerstaden, de enorma mängder pengar som passerar här igenom varje natt eller det faktum att det ståtliga trevåningshuset många ljus gnistrar likt en gigantiskt piratskatt vet ingen. Däremot står det helt klart att den Gyllene Draken är alla nöjeslystnas paradis. Om det gäller prostituerade, droger eller spel har ingen betydelse. Ska man ägna sig åt spel och dobbel är det hit man ska gå. Insatserna är alltid höga och vinsterna är därefter, skulder återbetalas på det ena eller andra sättet och få personer har överlevt efter att ha smitit från ett misslyckat parti Broggin, Fratoz eller Ranchel. Alla raser accepteras på den Gyllene Draken, det enda som har någon betydelse här är hur mycket pengar man förfogar över och vilka kontakter man har.

Viktiga personer

Se huvudartikeln om Kategori:Personer i Rampor.

Rampor bebos av många intressanta personligheter.

Hectorion Nuvagi

Se huvudartikeln om Hectorion Nuvagi.

Rampors pretendent är en kortvuxen, skallig man i övre medelåldern. Hans återstående bruna hårkrans har börjat få några grå strån och han har börjat lägga på sig några extra kilon. Hans kläder är enkla och oftast jordfärgade.

Atriaz Kheboz

Se huvudartikeln om Atriaz Kheboz.

Atriaz är en välvuxen tirak som passerade 30-strecket för två år sedan. Han är strax över två meter lång och väger antagligen runt 140 kg. Dragen är grova och kantiga. Hans skalle är renrakad och hans haka pryds av vad som närmast kan beskrivas som ett getskägg. Med tirakmått mätt är Atriaz riktigt stilig. Han går ständigt klädd i det senaste modet och är väldigt fåfäng för att vara en tirak. Men så är han inte heller vilken tirak som helst. Kheboz äger och driver "Kheboz Kryddor", ett välmående handelshus som får in stora intäkter via den lukrativa salthandeln som man dominerar. Handelshusets huvudkontor och Kheboz bostad tillhör stadens mest överdådiga hus, även om elaka tungor (främst mänskliga) pratar om det som ett undermåligt skrytbygge.

Masibutros den Lögnaktige

Se huvudartikeln om Masibutros den Lögnaktige.

Dårarnas inofficielle ledare och överstepräst är den korpulente Masibutros den Lögnaktige, eller Mångasanningar som han själv föredrar att kalla sig. De flesta normala människor som träffat honom är överens om att han antingen är skvatt galen eller mycket smart, men sanningen ligger antagligen någonstans mittemellan. Han är liten, fet och orakad. Håret är långt och stripigt, blicken i de små grisögonen är beräknande och slug, och han sprider en stank som få av de andra dårarna kan matcha. Han är klädd i en sliten gammal narrkåpa, en lappad mantel i alla tänkbara färger och en sliten gammal pälsmössa med påsydda bjällror. Han brukar vandra runt ibland dårarna med ett gammalt stinkande hundben i ena handen och förkunna Rotrax vilja, som varierar kraftig ifrån dag till dag. Inte sällan är han kraftig berusad och då drar han sig tillbaka till sin tronsal för att sova ruset av sig. Han har ett eget litet harem bestående av allt ifrån gamla gummor till vackra unga flickor. Masibutros har även ett flertal barn som är spridda över staden. Oftast arbetar de som tiggare och tjuvar åt honom.

Den galne predikanten

Se huvudartikeln om Den galne predikanten.

På något av stadens torget ropar en smutsig och orakad man argt ut sitt budskap. Hans slitna kåpa är full av ingrodd smuts och Daaks renande flamma i form av ett broderi på bröstet är nästan bortslitet. Djupt nere i ögonhålorna mellan det ovårdade skägget och den spretiga luggen hittar man ett par blodsprängda ögon. Hans knotiga fingrar håller hårt i sin kopia av Libera, Daaks heliga skrift. Oavsett väder och åhörarantal står prästen och håller ett tal, oftast om hur Rampors gudlösa invånare skall straffas och brinna om de inte erkänner sina synder inför Daak. Personer som vistas i predikantens närhet inser snart att denne är helt och hållet galen. De vanliga invånarna i Rampor ignorerar vanligtvis helt och hållet den galne prästen och de flesta är i någon mån rädda för honom. Rampors samorimän har länge försökt hjälpa den stackars mannen som ilsket nekar till all hjälp från "Antimons orena anhängare". Vid ett flertal tillfällen har samorimännen under ständiga glåpord, slag och bitningar släpat in prästen i kyrkan för ett bad och ett mål mat. Eftersom flertalet samorimän skadades under dessa operationer ställer de numera bara fram tallrikar med mat på de ställen som predikanten ofta passerar. De få andra Daakpräster som finns i Rampor har för länge sedan gett upp allt hopp om att stabilisera den galne prästen och lämnar honom därför i fred.

Ondario Eldessar

Se huvudartikeln om Ondario Eldessar.

Ondario Eldessar är en kiriyaalv med ett relativt okänt förflutet. För ungefär fem år sedan dök han upp i Rampor och etablerade snabbt sig som den tveklöst bäste spelaren i staden. Han spelade ihop en enorm mängd pengar, och Den gyllene draken blev hans nya hem. Här stortrivs han och omger sig med ett helt hov av beundrarinnor som han frikostigt köper presenter och ger pengar till. När han inte umgås med sina kvinnor befinner han sig i ett av Den gyllene drakens privata rum, där han röker alvgräs och konverserar med de gäster han finner intressanta.

Grakoz Råttsvans

Se huvudartikeln om Grakoz Råttsvans.

Grakoz är en kortvuxen men väldigt smidig gûrd. Han är extremt hårig och hans hår är vildvuxet och ostyrigt, råttsvansar och diverse benbitar är inflätade lite varstans. Ena örat verkar avbitet och det andra är fullt av billiga ringar. Ett stripigt skägg pryder hans något sneda och mycket smutsiga ansikte. De gula ögonen är pigga och intelligenta. Ett halsband av råttsvansar och gamla råttkranier sitter runt Grakoz hals. Kläderna är bruna och lappade. I bältet hänger ringar fulla med döda råttor, en gammal kniv med naggat blad och diverse olika snaror. På ryggen har han en stor ryggsäck full av olika sorters fällor och en stor håv. Ett koppel av små terrierliknande blandrashundar följer honom vart han än går. De lyder hans minsta vink.